STARA PLANINA

DETALJI

     18.07./16.08.2020.

Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji koja se prostire kao prirodna granica prema Bugarskoj. Drugo ime za Staru planinu je Balkan, po čemu je zapravo celo Balkasko poluostrvo dobilo ime. Najviši vrh u Srbiji je Midžor koji se nalazi na 2169 m. Na Staroj planini se nalaze beskrajni pašnjaci i gusta bukova šuma, spektakularni vrhovi i jezera, šumovite doline ispresecane potocima, čudesne klisure, pećine i vodopadi. Područje Stare planine proglašeno je za park prirode 1997. godine, kao područje izuzetno vredno sa stanovišta raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta i njihovih zajednica.

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak u ranim jutarnjim časovima sa parkinga kod DIS-a. Odlazak do manastira Temska.

Manastir Temska niet zo ver van Pirot - Picture of Nature Park ...

Manastir Temska datira iz 14. veka, kada su je na temeljima svetinje iz 11. veka podigla braća Dejanović, inače sestrići velikog Cara Dušana. Podignut je u blizini nekadašnjeg grada koji je nosio naziv Temac, pa otuda i ime manastira. Manastir je posvećen Svetom Đorđu, pa se često može čuti da se i naziva po ovom svecu, manastir Sveti Đorđe. Obilazak manastirskog kompleksa. Mogućnost odlaska do obližnjeg vodopada Bukovički do, koji je jedan od mnogih vodopada u ovom kraju kao I do stare temske vodenice.

anta | Photography: Temska - Vodenica kao iz bajke

 Nakon toga ulazimo u autobuse koji nas voze do Bigar vodopada,

File:Vodopad Bigar.jpg

leve pritoke Stanjanske reke. Putovanje nastavljamo ka Staroj Planini odakle imamo spremnu pešačku turu za one najhrabrije u trajanju od nekih 2-3 časa. Pešačka tura ide skoro do vrha Babinog Zuba odakle možete napraviti prelepe slike i videti deo Srbije i Bugarske na dlanu. Nakon pešačke ture, očekuju nas „Igre bez granica“, nakon kojih sledi nezaboravna žurka. U večernjim časovima sledi povratak za Niš.

CENA IZLETA 1100 DIN

Cena aranžmana obuhvata :

– Prevoz turističkim autobusom prema planu i program putovanja na relaciji Niš-Stara planina -Niš

– Usluge turističkog pratioca (vodiča) i obilaske prema programu

– Organizaciju puta u celosti

Cena aranžmana ne obuhvata :

Individualne troškove putnika

Galaxy Travel je ovlašćeni subagent

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *