Sicilija i San Marino, 12 dana

DETALJI

Cena sa popustom: 
449 EUR po osobi

Polasci:
30. maj 2020.
22. septembar 2020.

 

 1. Sicilija i San MarSicilija i San Marino

Eh, ta veličanstvena Italija. Šta drugo reći o državi koja predstavlja reper svega što je dobro, sinonima za stil? A ne uzdahnuti. U oku posmatrača, Italija je savršena u svakom pogledu. Sa privilegijom kakvu nijedna druga država nema, niti će je ikada imati. Složićete se, opravdano.

Tri hiljade godina stara kolevka Rimskog carstva, hrišćanstva, renesanse, Leonarda Da Vinčija, Mikelanđela. Dizajna, mode, aritekture. Espresa, pice, mocarele, parmezana, špageta. Katenaća. Dolče Vite, načina života poznatog samo na italijanskom jeziku. Danas, jedna od najznačajnijih i najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, jedina sa čak 44 lokaliteta na UNESCO listi svetske baštine!

Vodimo vas u Italiju, na nezaboravnu avanturu i obilazak popularne čizme, tačnije  BolonjeSan MarinaSicilijeNapulja i Rima.

Avanturu počinjemo na severu u Bolonji, glavnom gradu pokrajine Emilija-Romanja, ali i akademskoj prestonici zapadne hemisfere, domu najstarijeg univerziteta na svetu (11. vek), crvenih fasada, čuvenih bolonjez špageta, ali i mladosti (skoro četvrtinu gradskog stanovništva čine studenti). Bolonja ima najveću prezerviranu gradsku četvrt u čitavoj Italiji. Prepuna je tornjeva, crkava, spomenika i znamenitosti, među kojima su najpoznatije Neptunova fontana iz 16. veka, jedan od simbola grada, trgovi Piazza Maggiore, Santo Stefano, del Nettuno, bazilika svetog Petronija, najveća gotička crkva na svetu, u kojoj se nalazi oznaka linije meridijana (najveći astronomski instrument na svetu) ili Via Indipedenza, ulica od koje u Bolonji sve počinje i sve se završava.

Da ne zaboravimo, nadimak Bolonje je La Grassa, u prevodu debela ili masna, sasvim dovoljno o gastronomskoj ponudi ovog neverovatnog grada.

Putovanje nastavljamo, u San Marinu, sa svojih 32 hiljade stanovnika i površinom od 61 kvadratnih kilometara – najstarijoj i jednoj od najmanjih republika na svetu (jedine manje države su Vatikan i Monako). Ova mikrodržava nalazi se na severoistoku Apeninskog poluostrva, na granici regiona Emilija-Romanja i Marše. Glavni grad je San Marino. Karakterišu je brdovit teren krcat vinogradima, gradovi uskih, vijugavih ulica od makadama, načičkanih romantičnim restoranima. Grad San Marino datira sa početka 4. veka, a poznat je po sjajnim vidikovcima i fenomenalnoj arhitekturi, od koje se posebno izdvajaju tri tvrđave – Gvajta, Cesta i Montale.

San Marino se može pohvaliti i sa Velikom Nagradom San Marina, trkom Formule 1.

A onda se premite za filmski nastavak avanture, na najvećem ostrvu Mediterana – Siciliji. Sa selima oslikanim starim kamenim kućama, vinogradima, maslinjacima, gradovima poput PalermaĆefaluaNotaSirakuzeKatanje, ambijentom koji još uvek čuva šmek stare, Korleone – Sicilije, poput one iz kultnog filma Kum.

Sicilija ima svoj jedinstveni pečat, na kom vreme stoji. Zato je i jedna od najtraženiijih destinacija u Evropi.

Palermo je najveći grad na ostrvu, nezvanična prestonica, smešten u zlatnoj uvali, sa svih strana okružen planinama. Ovaj grad karakteriše pre svega njegovo srdačno stanovništvo, raskošna arhitektura, sa znamenitostima koje datiraju još iz 12. veka, poput Gradske Katedrale, ali i okolne plantaže pomorandži i limuna.

Istorijski, za ostrvo je najznačajniji grad Sirakuza, star oko 3 hiljade godina. Tu je i Katanija, poznata kao grad podno vulkana Etna.

Naravno, Sicilija je turistički raj leti, jer posetiocima nudi neverovatne plaženajlepše u Italijisa sitnim peskom i tirkiznom vodom.

Ne smemo stati, nastavljamo putovanje i penjemo se pod Vezuv, rekli bismo, u pravu Italiju. Prepunu strasti i temperamenta. Stižemo u čuveni Napulj. Grad u kojem je napravljena prva pica, operska kuća, ali i prvi državni univerzitet u Evropi. Grad koji sa svojih 6 miliona stanovnika smatraju najviše italijanskim, a za koji je čuvena Sofija Loren izjavila – Nisam Italijanka, ja sam Napolitanka, a to je nešto sasvim drugo!

Napulj je velik, bučan, živ. Napulj je sinonim za temperament. Poput pravog vulkana. Otuda i izreka – Grad živi, dok lava spava. Ipak, Napulj je jednostavno prelep, na svoj način.

Nadaleko je poznato da se ovde pije najbolja kafa na svetu. Napulj ima i najlepši metro u Italiji. Što je važno, jer je tu saobraćaj najluđi u zemlji i crveno svetlo je ništa do slovo na papiru. Obiđite Kraljevsku palatu iz 17. veka, Trg Plebiscita, najstariju operu, mističnu statuu Hrist pod velom, prošetajte Via Toledom, šopngujte u Via Chiaia, zastanite u Spaccanapoli, ulici koja centar grada deli na dva dela i predstavlja srce i dušu Napulja. Otkrijte zašto je Napulj grad zamkova, posetite Castel Nuevo i Castel dell Ovo.

I za kraj avanture smo ostavili nešto posebno. Krećemo dalje, gde inače svi putevi vode. Pogađate, stižemo u Rim, večni grad, najveći muzej pod vedrim nebom, sa istorijom koja se graniči sa apstraktnim, da ne kažemo besmislenim. Kada govorimo o znamenitostima Rima, jednostavno ne postoji reči da se one pobroje, kamoli opišu. Izreka – Rim nije podignut za dan, govori sve.

Bilo da je u pitanju čuveni Koloseum, koji godišnje poseti 4 miliona ljudi, Panteon star 2 hiljade godina, Rimski Forum, najmanja država na svetu Vatikan, sa Bazilikom Sv. Petra i Sikstinskom kapelom, Di Trevi, najpoznatija fontana na svetu, Španske stepenice, simbol istinskog turizma, Travestere boemska četvrt, Trg Navona, Trg Naroda, galerija Borgeze, šopoholičarski Kastel Romano ili možda Olimpisjki stadion, Rim je visoko postavljena lestvica, čak i za turističke džinove. Kuda god da ste se uputili, nešto neverovatno vas čeka iza ugla.

BOLONJA – SAN MARINO – SICILIJA – NAPULJ – RIM

 

+ izleti Ćefalu, Noto i Sirakuza, Palermo, Etna i Katanija

 

DAN 1 – Sastanak putnika na parkingu iza Narodne biblioteke u Beogradu (ugao Skerlićeve i Braničevske) u večernjim satima. Polazak za Bolonju. Noćna vožnja kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.

DAN 2 – Dolazak u Bolonju u prepodnevnim časovima. Po dolasku krećemo u obilazak glavnog grada pokrajine Emilija-Romanja: trg Mađore, spomenik Neptunu, bazilika San Petronio, Due Torri (dva tornja) – koji predstavljaju simbole Bolonje, palata Banki, palata Notai, palata Akursio. Slobodno vreme. Popodnevni polazak za poznato letovalište na Jadranu – Rimini. Smeštaj u hotel. Noćenje.

DAN 3 – Nakon doručka se pakujemo i nastavljamo put San Marina, treće najmanje države u Evropi. Po verovanju je grad osnovao sveti Marin, sa ostrva Rab. Zbog progona hrišćanstva se sklonio na brdo Monte Titano. Po dolasku razgledanje grada: bazilika svetog Marina, gradska većnica, tornjevi na planini Monte Titano: Gvajta, Cesta i Montale. Slobodno vreme. Nastavak putovanja ka Siciliji u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Italiju.

DAN 4 – U prepodnevnim časovima stižemo u luku Villa San Giovani na Kalabriji, ukrcavamo se na trajekt i prelazimo na Siciliju. Nakon 45 minuta plovidbe, iskrcavamo se u Mesini i nastavljamo put kroz Siciliju ka poznatom letovalištu Đardini Naksos. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 5 – Doručak. Fakultativni izlet u prelepi primorski grad na obali Tirenskog mora – Ćefalu. Po dolasku krećemo u oblilazak grada, šetamo uličicama i dolazimo do centralnog dela grada gde se nalazi Piazza Del Duomo kojom dominira gradska katedrala, jedna od najvećih u južnoj Evropi, Porta Pescara – jedina preostala vrata starih gradskih zidina, a posebnu atrakciju predstavlja Lavatoio Medievale – autentična srednjevekovna perionica veša. Slobodno vreme za kupanje i uživanje na plaži. U popodnevnim časovima povratak u hotel. Noćenje.

DAN 6 – Doručak. Fakultativni izlet u Noto i Sirakuzu. U jutarnjim časovima krećemo ka jugu Sicilije gde se nalaze ova dva prelepa grada. Dolazimo u Noto, grad koji zovu prestonicom baroknog stila na ostrvu. Polazimo u obilazak grada, u koji je prema legendi Herkules svratio nakon obavljenog sedmog zadatka. Šetamo glavnom ulicom Vitorio Emanuele oko koje se pružaju impozantne građevine, ulica počinje Trijumfalnom kapijom, trg Imakolata, crkva svetog Franje Asiškog, manastir i bazilika svetog Santisima Salvatorea, samostan Santa Chiara, gradski trg, gradska većnica, katedrala svetog Nikole, palata Landolina, palata Nikolaći Viladorata, fontana posvećena Herkulesu, crkva svetog Domenika. Slobodno vreme. Izlet nastavljamo ka Sirakuzi, biseru Jonskog mora. Sirakuza je rodno mesto Arhimeda, za koje je Ciceron tvrdio da je najlepši Grčki grad. Sirakuzu su otkrili su Korinćani 734. godine pre nove ere i nazvali je Ortegia, kako se sada naziva ostrvo na kojem je smešten stari i najlepši deo grada. Po dolasku obilazimo ostatke Apolonovog hrama, muzej posvećen Leonardo Da Viničiju i Arhimedu, trg posvećen Arhimedu. Centralni deo trga zauzima fontana Diana – prelepa fontana posvećena Rimskoj boginji lova Diani, koja je zaštitnica Ortegie, gradska katedralacrkva svete Lucije. Slobodno vreme za individualne obilaske. Možete još posetiti arheološki park Neapolis, Grčki teatar, pećine Dionizijevo uho ili prosto uživati u ovom prelepom gradu. U večernjim časovima povratak u hotel. Noćenje

DAN 7 – Doručak. U jutarnjim časovima odlazimo na fakultativni izlet u Palermo. Dolazimo u glavni i najveći grad Sicilije. Po dolasku započinjemo razgledanje grada: trg Quattro Canti (Četiri muzike) četiri spomenika, koji predstavljaju četiri godišnja doba, četiri španska kralja koji su vladali Sicilijom, kao i četiri zaštitnika grada, trg Pretoria, crkva San Cataldo, pijaca Bollaro gde možete pronaći sve lokalne proizvode, trg Đuzepe Verdi, Masimo teatar, gradska katedrala, prelepa građevina koja je nadograđivana i menja izgled kroz vekove dolaskom raznih osvajača, teatar Garibaldi. Slobodno vreme u Palermu. Preporuka je probati specijalitete Sicilije kao što su sladoled u lepinji i čuveni sicilijanski kanoli. U večernjim časovima povratak u Đardini Naxos. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 8 – Doručak. U prepodnevnim časovima fakultativni odlazak do Etne, najvećeg aktivnog vulkana u Evropi, sa nadmorskom visinom od 3340 m. Vulkan se sastoji od oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera.  Slobodno vreme za individualnu šetnju oko starijih ugašenih kratera ili mogućnost individualnog odlaska na visinu 2900 m gde se nalazi krater koji je poslednji put bio aktivan 2001. godine. Po povratku sa fakultativnog izleta, slobodno popodne za uživanje i kupanje u Đardini Naksosu. Vreme možete iskoristiti i za individualni odlazak do čuvene Taormine. Prelepi grad koji osnovan jos 400 godina pre nove ere na obodu planine Tauro i kaskadno se spušta prema moru. Glavna ulica starog grada je Umbero I, gde se nalazi veliki broj prodavnica, restorana, kafića i poslastičarnica i oko koje se nalaze svi lokaliteti. Posebnu atrakciju predstavlja žičara, koja povezuje plažu Mazzaro i stari deo grada Taormine. Noćnje.

DAN 9 – Doručak. Pakujemo stvari i odjavljujemo se iz hotela. Slobodan dan u Đardini Naksosu ili fakultativni odlazak u Kataniju. Dolazimo u Kataniju u prepodnevnim časovima i krećemo u obilazak drugog grada po veličini na Siciliji: Via Etnea – glavna ulica u gradu, sa velikim brojem prodavnica, suvenirnica, restorana, Giardino Bellini – nekada rezidencija porodice Biscari, amfiteatar iz rimskog dobamanastir Benedetti – jedan on najvećih benediktanskih manastira u Evropi, sada pretvoren u univerzitet, Piazza Duomo – centralni gradski trg, katedrala svete Agate, kapija Uzeda iz XVII veka, konstruisana da poveže ulicu Via Etnea sa gradskom lukom, zamak Ursino – sagrađen u XIII veku za Sicilijanskog kralja Frederika II. Slobodno vreme. Polazak u večernjim časovima prema luci Mesina. Ukrcavamo se na trajekt, posle 45 minuta plovidbe iskrcavamo se u luci Villa San Giovani. Nastavak putovanja prema Napulju. Noćna vožnja.

DAN 10 – Dolazak u Napulj u jutarnjim časovima. Krećemo u obilazak trećeg grada po veličini u Italiji i nekadašnje prestonice velikog Sicilijanskog kraljevstva. Obilazak započinjemo: turističkom lukom, srednjevekovni zamak Nuovo, trg Plebišito, teatar San Carlo, galerija Umberto I, najpoznatija trgovačka ulica Via Toledo sa mnoštvom prodavnica, kafića, restorana. Slobodno vreme za uživanje u gradu Sunca i svetlosti, kako nazivaju Napulj. Možete pojesti čuvenu Margarita picu, koja je prema legendi nastala u Napulju, a ime je dobila po kraljici Margariti Savojskoj, za koju je prvi put pripremljena ili možete popiti kafu, za koju važi da je najbolja u celoj Italiji. Sastanak grupe na unapred dogovorenom mestu. Polazak za Rim u večernjim časovima. Po dolasku u glavni grad Italije, odmah odlazimo da se smestimo u hotel. Noćenje.

DAN 11 – Doručak. Odjavljujemo se iz hotela i krećemo do centra prestonice Italije. Dolaskom u grad ćete videti zašto izreka kaže “Svi putevi vode u Rim”: reka TibarPiazza Del Popolo (Narodni trg), bazilika svete Marije (Del Polpo), bazilika svete Marije (Montesanto). Dolazak na Španski trg i čuvene Španske stepenice koje vode do crkve Trinita dei Monti i obeliska Salustijan – skoro 14 metara visok obelisk, jedini je rimski obelisk koji nije dopremeljen iz Egipta, fontana Barkača koja je prema legendi projektovana u XVII veku, kao simbol velike poplave reke Tibar, stub bezgrešnog začeća – spomenik visok skoro 30m, palata Zukari. Obilazak nastavljamo ka fontani Di Trevi, najvećoj u Rimu i jednoj od najpoznatijih u svetu. Poznat je običaj da se u fontanu baca novčić preko ramena, kao zalog za sreću da ćete se ponovo vratiti u Rim. Obilazak završavamo na jednom od najlepših gradskih trgova, trgu VenecijaTrajanov forumVitorijano (Oltar domovine) – prelep spomenik posvećen prvom kralju ujedinjene Italije Emanuelu II. Slobodno vreme za obilazak “večnog grada” kako nazivaju Rim. Vreme možete iskoristiti za obilazak Koloseuma sa ostacima starog grada, VatikanaPantenona – najstariji rimski hram ili prosto uživati na nekom od brojnih trgova ovog prelepog grada. Sastanak na unapred dogovorenom mestu. Polazak za Beograd u večernjim časovima. Noćna vožnja.

DAN 12 – Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.

U cenu je UKLJUČENO:

 • Prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu (visokopodni, sa klimom, TV-om i audio opremom)
 • Povratna karta za trajekt Kalabrija – Sicilija – Kalabrija
 • 1 noćenje u hotelu BLUMEN *** ili sličnom u Riminiju u 1/2 sobama (francuski ležaj ili singlsa sopstvenim kupatilom i WC i ukjučenim doručkom
 • 5 noćenja u hotelu HOTEL INN *** ili sličnom na Siciliji u Đardini Naksosu u 1/2 sobama (francuski ležaj ili singlsa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 1 noćenje u hotelu PALACAVICCHI *** ili sličnom u okolini Rima u 1/2 sobama (francuski ležaj ili singl) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • Obilasci prema programu putovanja
 • Troškovi organizacije i vođenja aranžmana
 • Usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja

U cenu NIJE UKLJUČENO:

 • Fakultativni izleti
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualni troškovi putnika

—————————————————————————————————————————————————–

FAKULTATIVNI IZLETI:

1. Odlazak u Ćefalu i obilazak grada u pratnji vodiča – 25 EUR
2. Odlazak u gradove Noto i Sirakuza i obilasci gradova u pratnji vodiča – 25 EUR
3. Odlazak u Palermo i obilazak grada u pratnji vodiča – 30 EUR
4. Odlazak na Etnu u pratnji vodiča – 20 EUR
5. Odlazak u Kataniju i obilazak grada u pratnji vodiča – 20 EUR

**Plaćanje izleta se obavlja na putovanju pre realizacije samog izleta.

—————————————————————————————————————————————————–

VAŽNO:

 • Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!
 • Ukoliko ostane slobodnih mesta u autobusu, postoji mogućnost doplate za korišćenje duplog sedišta za sve vreme trajanja putovanja. Doplata iznosi 50 EUR. Broj ovih mesta je ograničen! USLOVI PLAĆANJA ZA EVROPSKA PUTOVANJA1. Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja.

  2. Ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje do 30 dana pred početak putovanja.

  Sve uplate se vrše u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

   

 • Organizator Licenca 194/2020 Kategorija A 25
 • Galaxy Travel je ovlašćeni zastupnik
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *